Wat zijn de gevaren van het crash dieet?

Het volgen van een crash dieet klinkt aanlokkelijk. Een crash dieet duurt immers maar een korte periode waarin je behoorlijk wat kilo’s kunt afvallen. Toch kleven er behoorlijk wat nadelen aan het volgen van deze dieetvorm. In dit artikel zullen we je wijzen op de nadelige gevolgen waarmee je te maken krijgt wanneer je een dergelijk dieet gaat volgen.

 

Wat is een crash dieet precies?

 

Gedurende een crash dieet neem je fors minder calorieën dan waaraan je lichaam eigenlijk behoefte heeft. De gemiddelde energiebehoefte van een man en vrouw bedraagt respectievelijk 2.500 en 2000 kcal per dag. De meeste crash diëten gaan uit van minimaal een halvering van dit aantal calorieën, maar vaak nog minder. Zodoende ontstaat er een sterk negatieve energiebalans: je lichaam wordt gedwongen het grote tekort aan calorieën te compenseren door onder andere vet te verbranden. Hierdoor val je af. Een crash dieet duurt meestal hooguit een week. Het jojo-effect Een van de belangrijkste nadelige gevolgen van het crash dieet is de kans op het jojo-effect. Het jojo-effect verwijst naar een jojo die op en neer gaat aan een touwtje. Ook je lichaamsgewicht kan sterk gaan schommelen wanneer je regelmatig een crash dieet volgt. Wanneer je een dergelijk dieet volgt, zal je gewicht verliezen. Echter, door de drastische wijze waarop dit gebeurt zal je lichaam tijdens het dieet in een soort ‘spaarstand’ geraken. Omdat het lichaam zo weinig energie ontvangt, zal het extra efficiënt met energie omgaan.
Nadat je het crash dieet hebt gevolgd, zul je logischerwijs weer meer gaan eten. Immers, je kunt het strenge regime van het dieet maar een beperkte periode volgen. De extra energie die het lichaam dan krijgt toegediend, wordt dan sneller opgeslagen als vet. Je lichaam staat nog in de spaarstand en zal vet opslaan in geval er weer ‘schaarse tijden’ aanbreken. Hierdoor is er een gerede kans dat je na het volgen van het crash dieet uiteindelijk zwaarder wordt dan je voor het volgen van het dieet was. Waardoor je je weer gedwongen voelt opnieuw te diëten..Zo ontstaat er een patroon van afvallen en aankomen waarmee je niets opschiet en het jojo-effect wordt genoemd.

 

Overige nadelen van het crash dieet

 

Naast het jojo-effect zijn er nog een aantal andere nadelen te vermelden. Allereerst verlies je gedurende het dieet niet enkel lichaamsvet. Je raakt namelijk ook vocht kwijt en spiermassa. En met name het verlies van spiermassa is zonde en werkt uiteindelijk contraproductief in je strijd tegen de overtollige kilo’s. Dit komt als volgt: door het tekort aan energie waarmee je lichaam kampt, zal het naast vet ook spieren gaan afbreken. En spieren zijn de motor van je stofwisseling. Hoe meer spieren je hebt, des te sneller kan je lichaam energie verbranden. Een crash dieet is dus niet bevorderlijk voor je stofwisseling. Ook ontbreekt het tijdens het dieet aan belangrijke voedingsstoffen voor je lichaam. Het regime is dermate streng dat je belangrijke vitamines, voedingsvezels en mineralen zult missen. Ook eiwitten krijg je nauwelijks binnen (lees over het eiwitdieet). Zeker wanneer je vaker een crash dieet volgt, bestaat er de kans om een tekort op te lopen van essentiële voedingsstoffen. Dit is uiteraard niet gezond. Tenslotte mag als nadeel genoemd worden dat je tijdens het dieet voortdurend kampt met een hongergevoel en maar weinig energie hebt. Dit heeft natuurlijk een forse invloed op je dagelijkse leven. Zo zal het lastig zijn om bijvoorbeeld te gaan sporten, wanneer je er simpelweg energie voor tekort komt. En sporten is nu juist een andere belangrijke pijler in het afslankproces. Wie intensief beweegt, verbrandt immers ook calorieën.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *