Kun je gezond en snel afvallen tegelijk?

Het liefst zouden we allemaal in een zo kort mogelijke periode zo veel mogelijk kilo’s willen afvallen. En met zo min mogelijk moeite natuurlijk. Vele mensen stappen daardoor in een regelrechte valkuil die crashdieet heet. Een crashdieet is een dieet waarbij het doel is om in zeer korte termijn zo veel mogelijk kilo’s af te vallen. Zo’n dieet duurt meestal hooguit een week en tijdens het dieet neem je extreem weinig calorieën. Inmiddels is algemeen bekend dat zulke diëten geen zoden aan de dijk zetten. Sterker nog, afvallen op deze manier is ongezond en vaak kom je heel snel weer aan en bereik je je oude gewicht. Zo niet een hoger gewicht. Toch kun je relatief snel afvallen, op een gezonde manier zonder jezelf zwaar uit te hongeren.
Hoewel je weliswaar niet in een week klaar bent, zijn een koolhydraatarm dieet of een eiwitdieet goede alternatieven om te kiezen. Wanneer je met overtuiging een dergelijk dieet gaat volgen, zul je merken dat afvallen niet eens zo moeilijk is en de kilo’s er snel af gaan!

Snel en gezond afvallen met het koolhydraatarme dieet

Het moge geen verrassing zijn dat een koolhydraatarm dieet als uitgangspunt heeft om zo veel mogelijk koolhydraten te vermijden. Een bekend voorbeeld van een koolhydraatarm dieet is het Atkins dieet. Als vervanging voor koolhydraten eet je tijdens dit dieet meer vet en eiwitten. Door het volgen van het Atkins dieet zul je gewicht verliezen, omdat het dieet beduidend minder calorieën voorschrijft dan je vermoedelijk gewend bent.
Tijdens het Atkins dieet vermijd je dan ook zo veel mogelijk koolhydraatrijke producten zoals brood, granen, pasta, rijst en dergelijke. Slechte koolhydraten die zich bevinden in snoepgoed en snacks zijn al helemaal uit den boze. Dit dieet bestaat uit enkele fasen, welke qua strengheid steeds iets afnemen. In het begin vermijd je koolhydraten volledig, maar in de laatste fase zijn bepaalde koolhydraten toegestaan. Het is de bedoeling dat je met dit dieet in de laatste fase een nieuwe levensstijl hanteert. Het Atkins dieet is een van de vele koolhydraatarme diëten die hun waarde hebben bewezen.

Snel en gezond afvallen met een eiwitdieet

Ook eiwitdiëten zijn ontzettend populair, en niet zomaar, want ze zijn bewezen effectief gekleden. Vermoedelijk is het bekende eiwitdieet het dr. Dukan dieet. De Franse arts dr. Pierre Dukan ontwikkelde dit eiwitdieet (ook wel proteïnedieet genoemd) vanwege de kracht van eiwitrijke producten. Eiwitten zorgen namelijk voor een verzadigd gevoel, waardoor je zonder al te veel calorieën in te nemen toch minder behoefte hebt aan tussendoortjes. Daarnaast zorgt de veelheid aan eiwitten ook voor een goed onderhoud van je spierstelsel. Om te zorgen dat je stofwisseling op gang blijft, zul je je spieren dienen te onderhouden. Spieren hebben eiwitten nodig, en dat is het tweede voordeel van een eiwitdieet. Gelijk aan het Atkins dieet bestaat ook het Dukan dieet uit fases, te weten de aanvalsfase, doorloopfase, consolidatiefase en de stabilisatiefase. Ook dit dieet is erop gericht om je nieuwe streefgewicht te behouden, in tegenstelling tot crashdiëten die leiden tot een jojo-effect.

Conclusie

Wanneer je relatief snel wilt afvallen, maar dit ook op een gezonde en verantwoorde wijze wilt doen, zijn het koolhydraatarme dieet en het eiwitdieet goede opties. Ze vergen weliswaar iets meer tijd dan een crashdieet, maar zorgen ervoor dat je niet terugvalt in je oude eetgewoonten. Laat je dus niet verleiden tot de mooie beloften van korte termijndiëten, want je zult merken dat je er uiteindelijk geen baat bij hebt. Daarnaast geven veel mensen aan dat afvallen veel minder moeite kost of zelf leuk is, door het op een geleidelijke manier te doen. En geleidelijk betekent niet langzaam, want binnen 1 á 2 maanden kun je enorme winst boeken. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *