Het Paleo dieet

Een van de populairste dieetvormen van tegenwoordig is het Paleo dieet. Steeds meer mensen volgen het dieet, en hun ervaringen zijn over het algemeen positief te noemen. Het dieet gaat uit van het consumeren van voeding zoals onze vroege voorvaders (holbewoners) dat aten. In dit artikel zullen we het dieet, dat ook wel jager-verzamelaar dieet wordt genoemd, nader toelichten. Hoe is het Paleo dieet ontstaan, hoe werkt het dieet precies en wat zijn de voor- en nadelen zijn vragen die aan de orde komen.

Oorsprong van het Paleo dieet

 

Het Paleo dieet is overgewaaid vanuit Amerika en is bedacht door de Amerikaanse wetenschapper dr. Loren Cordain. Zo’n 25 jaar geleden ontstond zijn fascinatie voor het voedingspatroon van de eerste mensen op aarde. Cordain onderzocht de gezondheid van deze mensen en kwam tot de conclusie dat ze in principe gezonder waren dan wij nu. Ze kampten immers niet met vele welvaartsziekten zoals wij deze kennen. Hart- en vaatziekten, kanker, suikerziekte kwamen gewoonweg zelden tot nooit voor. Cordain bedacht een dieet dat veel raakvlakken heeft met de voeding uit de oertijd, en schreef daarover verscheidene boeken. Hij wordt dan ook gezien als de grondlegger van het Paleo dieet.

Hoe werkt het Paleo dieet?

 

Het dieet heeft als uitgangspunt om enkel voeding te consumeren dat niet aan allerlei bewerkingen en chemische toevoegingen onderhevig is geweest. In een ver verleden aten mensen voornamelijk mager vlees, schaaldieren, vis, groenten, fruit, noten en zaden en eieren. Zuivelproducten zoals melk, en door de mens gemodificeerde graan- en soja producten, werden destijds niet geconsumeerd. Door de industriële revolutie van de vorige eeuw zijn we tegenwoordig producten gaan consumeren met onder andere veel geraffineerde suikers en plantaardige olie. Gelijk aan de opkomst van bewerkte voeding stegen ook het aantal mensen die kampten met welvaartsziekten.

 

Wat mag ik eten?

 

Het Paleo dieet maakt een strikt onderscheid tussen wat je wel en niet mag eten, op basis van de puurheid en onbewerktheid van het voedsel. Onder de toegestane voeding behoren groenten, zeevruchten, vis, enkele soorten fruit (bijvoorbeeld bessen), eieren, noten, vlees en natuurlijke onbewerkte oliën. Het vlees dient eveneens onbewerkt te zijn. Granen, zuivel, zout, peulvruchten en bewerkte oliën passen daarentegen niet binnen het Paleo dieet. Ook zaken als gedroogd fruit en vruchtensappen staan niet op het menu. Het Paleo dieet is niet tegen consumptie van koolhydraten, mits je ze binnen krijgt door consumptie van groenten en fruit. Dit zijn de zogenaamde goede koolhydraten en zorgen voor stabiliteit van de bloedsuikerspiegel.

 

De voordelen en nadelen van het Paleo dieet

Zoals voor de meeste dieten geldt, heeft ook het Paleo dieet voor- en nadelen. Hieronder zullen we deze kort opsommen.

Voordelen

 

  • Aangezien je relatief meer eiwitten en (goede) vetten consumeert, zul je sneller een verzadigd gevoel hebben. Je lichaam zal vet gaan verbranden waardoor je afvalt.
  • Het Paleo dieet claimt dat je je energieker zult voelen wanneer je enkel onbewerkt voedsel eet.
  • De kans op ernstige welvaartziektes wordt verkleind door het volgen van het Paleo dieet.

Nadelen

 

  • Het dieet is gebaseerd op een idee hoe men vroeger at, want echt harde bewijzen zijn niet te vinden.
  • Het regime van het dieet is behoorlijk streng. Je zult dus heel gericht inkopen moeten doen en je eetpatroon behoorlijk drastisch veranderen.
  • Er staat veel (biologisch) vlees op het menu bij het Paleo dieet. Vegetariërs missen dus een belangrijk aspect van Paleo en kunnen in principe het dieet niet volgen.

 

The Paleo Way

In onderstaande film vertelt dr Loren Cordain precies wat het principe is achter Paleo. Hij vertelt over het dieet en hoe mensen hiermee niet alleen afvallen, maar ook hoe ze een stuk gezonder kunnen gaan leven. (Het filmpje is Engelstalig.)

Is het Paleo dieet iets voor mij?

 

Eigenlijk is het Paleo dieet geen dieet maar een lifestyle. Dit betekent dat je in principe de rest van je leven ‘Paleo-proof’ gaat eten. Wil je in korte tijd wat gewicht verliezen, is het Paleo dieet niet geschikt. Ben je overtuigd van het feit dat je welvaartsziekten kunt voorkomen door dit dieet te volgen, staat niets je in de weg om voortaan onbewerkt voedsel te eten. Zoals we denken dat onze vroege voorvaders dat deden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *